Tak til dig! (Ja, dig, der lader dig filme under en videoproduktion)

Hvis du satte et skilt op nede i kantinen med teksten: “STIL DIG I KØ HER, HVIS DU ØNSKER AT BLIVE FILMET I FORBINDELSE MED VORES NÆSTE VIDEOPRODUKTION”, ja, så er der statsgaranti for, at køen bliver kort. Rigtig kort. Det er nemlig de færreste, der af eget ønske melder sig frivilligt til at stå model til firmaets næste videoproduktion. Og det kan man vel ikke rigtig sige noget til? Men I skal vide, at jeres indsats er bemærket og værdsat!

Derfor er den her artikel er en erklæring af taknemmelighed til alle dem, der alligevel tager ja-hatten på og gør både vores arbejde nemmere – og resultatet af videoproduktionen bedre. Vi er nemlig utrolig afhængige af at få det bedste ud af de personer, der med på videooptagelserne. Jeres ageren foran kameraet har nemlig stor betydning for resultatet af den videoproduktion, vi udfører.
Men lad os først og fremmest lige afdække, hvilke typer medvirkende man kan have i en videoproduktion. Nogle roller er nemlig mere krævende end andre.

1: Talen og præsentation direkte til kameraet.
At tale direkte til kameraet (og til et publikum) er en kunst i sig selv. Her er både kropssprog, artikulering, tydelighed, troværdighed og personlighed nemlig vigtige elementer, der alle sammen er i spil på samme tid. Det kræver en vis grad af både selvtillid og præsentationsevner at være overbevisende direkte til kameraet (og publikummet, der ser videoen i sidste ende). Derfor er den direkte præsentation til kameraet en krævende rolle, når man er medvirkende i en videoproduktion

2: Interviewsituationen.
At blive interviewet kan måske minde lidt om en eksamen. Grundpræmissen er trods alt, at man bliver stillet en række spørgsmål, som man så skal svare på. Den store forskel er bare, at når man bliver interviewet, er der ikke noget rigtigt og forkert. Der kan være nogle konkrete nedslag, man gerne vil have kommunikeret, men det vigtigste er, at man fremstår troværdig og er i øjenhøjde med modtageren af videoen, når man bliver interviewet. Derfor er der også mange interviewpersoner, der bliver overrasket over, hvor uformelt, nemt og samtale-baseret et interview rent faktisk er.

3: “Hovedrollen” i en scene.
Det kræver heldigvis ikke en doktorgrad i scenekunst at skulle agere “hovedrolle” i en scene i forbindelse med en videoproduktion. Ofte kan der – i forbindelse med produktionen af en video – være flere forskellige scener, der på forhånd er defineret, som skal filmes i forbindelse med optagelserne. Det kan være en mødesituation, en arbejdssituation osv., hvor en række personer eksempelvis bliver bedt om at gøre nogle specifikke ting. Det kan være, at de skal bruge et bestemt kropssprog, kigge i en bestemt retning eller bevæge sig på en bestemt måde. Det fede er, at man faktisk bare skal gøre præcis, som vi siger. Og selvom folk ikke nødvendigvis melder sig frivilligt, så ender det altid med, at oplevelsen giver et smil på alles læber.

4: Statisterne.
Til en scene skal vi også ofte have statister. Det kan være mødedeltagere, kollegaer eller lignende, der skal bruges til at “fylde scenen ud”. Som udgangspunkt skal statisterne egentlig bare agere realistisk og i overensstemmelse med det, de normalt ville gøre i en lignende situation. Kort sagt: De skal opføre sig, som de plejer. Tit kan vi placere statister i baggrunden af optagelserne, for at give optagelsen et flottere og mere fuldendt udtryk. Statistrollen er som regel den mindst krævende, og ofte lægger man slet ikke mærke til, at statisterne er med i optagelsen, når videoen er produceret færdig. Alt efter statistens placering og involvering naturligvis.

Vi oplever ofte, at det kræver lidt overtalelse til at få folk med på videooptagelser. Men lige så ofte oplever vi, at folk går fra optagelserne med en sjov oplevelse og en afkræftelse af, hvordan de forestiller sig, det ville have været. Vi gør en stor dyd ud af at sørge for, at folk føler sig trygge, ved hvad der skal ske, hvad der forventes – og ikke mindst: Har en god og sjov oplevelse.. “Var det bare dét?” er ofte det sidste, folk siger, når de er færdige med at være med på videooptagelserne, inden de skal videre med deres arbejdsdag.

Enhver videoproduktion kræver uomtvisteligt, at der er nogle personer, der ikke har noget imod at medvirke i videoen. Hvad skulle vi dog gøre uden alle de gode mennesker, der – mere eller mindre frivilligt lader sig filme og agere foran et kamera. Tak til jer! Og tak for at gøre vores arbejde nemmere og sjovere. Og tak for at bidrage til en videoproduktion, som ikke ville være det samme uden jeres deltagelse.